Simpsonien wiki
Advertisement

Abraham ”Abe” Simpson, myös Ukki (Grampa) Simpson, on kuvitteellinen hahmo televisiosarjassa Simpsonit. Hänen ääninäyttelijänsä on myös Homeria esittävä Dan Castellaneta.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sisällysluettelo[]

  • 1 Elämä
  • 2 Rakkaussuhteet
  • 3 Terveys
  • 4 Muuta

Elämä[]

Abraham Simpson (Homerin, hänen velipuolensa Herbert Powellin ja Homerin sisarpuolen Abbien isä) on vaiheikkaassa nuoruudessaan ollut muun muassa lakonmurtaja, ihmelääkekauppias ja toisen maailmansodan palkittu veteraani, Manakala-komppanian (engl. Flying Hellfish) kersantti, joka oli vähällä onnistua ampumaan Adolf Hitlerin ja jonka alaisena oli muun muassa sotamies Montgomery Burns. Samainen komppania ryösti natseilta arvokasta taidetta, ja suunnitelman mukaan viimeinen heistä saisi taulut itselleen salaisesta kätköstä. Kahtena viimeisenä elossa olevana Burnsille ja Abrahamille tuli kiistaa taiteiden perijästä, mutta lopulta laki ratkaisi asian saksalaisten eduksi. Abe on kertonut myös, että sotapäivinään viholliskoneet ampuivat hänen hävittäjänsä alas, jolloin hän haaksirikkoutui autiolle saarelle yhdessä Montgomery Burnsin kanssa. Isoisä myös ajoi irlantilaiset Springfieldistä vuonna 1904 ja valehteli ikänsä päästäkseen mukaan ensimmäiseen maailmansotaan. Hän on sanonut olevansa ensimmäinen, joka tajusi John F. Kennedyn olevan natsi ja kuolleen, kun hän yritti kiivetä Murhahornille, Springfieldin korkeimmalle vuorelle. Abe syntyi todennäköisimmin Skotlannissa (väite perustuu lähinnä isän aksenttiin).

Abe ei ikinä ollut hyvä isä tai kannustavainen poikaansa Homeria kohtaan, sillä hän antoi poikansa juoda olutta lapsena, eikä muuta tälle tehnyt kuin piiskasi. Nuorena Homer oli vähällä voittaa voimistelukisat, mutta voittomatka kaatui kun Abe huusi yleisön joukosta pojalleen ”Sinä mokaat!” ja Homer kompastui.

Tämän lisäksi Abe on kertonut olevansa juuri se, joka sai kissat ja koirat vihaamaan toisiaan, sekä vesivessan keksijä. Abe on viettänyt viimeiset vuotensa Springfieldin vanhainkodissa (jonne Homer hänet laittoi, vaikka Homer ei sitä muista ikinä, koska hän on usein sanonut että ukki on pantava laitokseen), jossa hän viettää aikansa katsomalla Matlockia televisiosta ja juttelemalla kavereilleen. Nykyään hän joutuu syömään kaikenlaisia pillereitä muun muassa sydänkohtausten ehkäisemiseksi.

Koska Abe on kuitenkin iän myötä tullut vanhuuden höperöksi, monia hänen kertomuksistaan voidaan pitää enemmän tai vähemmän tosina. Usein Abe saattaa myös nukahtaa kesken kertomustensa.

Abe jaksaa naurattaa kaikkia hassuilla kommenteillaan.

Rakkaussuhteet[]

Abe oli naimisissa Monan kanssa, joka kuitenkin pakoilee oikeutta oltuaan osallisena johtaja Burnsin biologisia aseita valmistaneen laboratorion tuhoamisessa.

Abe rakastui eräässä jaksossa Margen äitiin Jacquelineen, mutta Burns vei tämän kuitenkin hänen nenän edestä. Toisen tuotantokauden jaksossa isoisän perintö (Old Money) Abraham ihastui toiseen vanhainkodissa asuneeseen Beatrice Simmonsiin, joka kuitenkin kuoli sydänkohtaukseen pian heidän tavattua toisensa. Bea paljastui kuoltuaan varsin varakkaaksi, ja testamenttasi kaikki 106 000 dollariaan Aben nimiin. Rahat Abe kaksinkertaisti kasinolla ja sittemmin käytti ne ränsistyneen vanhainkodin kunnostamiseen. Abe on ollut naimisissa myös Margen vanhemman siskon Selman kanssa. Tämäkin suhde kariutui äkkiä.

Terveys[]

Vaikka Abrahamin ikä on 90, tohtori Hibbert on enteillyt Aben elävän temperamenttinsa turvin todella vanhaksi. Silti Abe on saanut ainakin kerran sydänkohtauksen, joka kylläkin johtui pelkistä sydämen rytmihäiriöistä. Silloin tällöin Aben on nähty saavan lieviä sydänkohtauksia, joista hän on kuitenkin selviytynyt hengissään ja tajuissaan. Lisäksi hän menetti kerran molemmat munuaisensa (ne suoraan sanoen räjähtivät), koska Homer ei suostunut päästämään häntä vessaan kesken ajomatkan. Homer kuitenkin luovutti hänelle toisen omistaan (tosin jäätyään auton alle paetessaan elinsiirto-salista jolloin munuainen siirrettiin ilman lupaa).

Muuta[]

Simpsonien vieraillessa hänen luonaan Abella on usein tapana alkaa sepittää pitkäsanaista, liioiteltua tarinaansa elämänsä vaihtelevilta nuoruusvuosilta. Joskus hän saattaa myös nukahtaa seisaalleen kesken puheensa.

Aben on vihjattu kuuluvan kommunistipuolueeseen, homojen ja lesbojen liittoon sekä vapaamuurareihin, unohtamatta muinaisia ”Kivenhakkaajia” (Stonecutters, jakso Homer, valittu, englanniksi Homer the Great).

Vanhuksena Abraham on hakenut toimintaa elämäänsä kaikin konstein todistaakseen nuorekkuutensa; hän on muun muassa kirjoittanut Tikun ja Takun jaksoja (tosin vain näennäisesti; Bart ja Lisa kirjoittivat hänen nimellään), myynyt kehittämäänsä lemmenlientä ja ruvennut härkätaistelijaksi.

Jakso Simpsoneiden sivuraiteilla (The Simpsons Spin-off Showcase) esittää humoristisen teorian, jossa Abe kuolee tölkkihyllyn kaaduttua hänen päälleen ruokakaupassa. Noustessaan taivaaseen Abe törmää lentokoneeseen, ja Abe joutuu palaamaan maahan kummittelemaan Moen baarin rakkauslaskurikoneeseen, jolloin hän muuttuu rakkausekspertiksi ja tarjoutuu auttamaan Moea suhteissaan. Tämä jakso kuitenkin poikkesi huomattavasti muusta sarjasta ja sarja ei ole muuten esittänyt Aben oikeasti kuolevan

Advertisement